Nieuwe waarderingstekens

Scouting is trots op zijn vrijwilligers! Zonder vrijwilligers zijn er geen wekelijkse opkomsten en kunnen 3000 leden in onze regio niet elke week werken aan hun eigen ontwikkeling. Om vrijwilligers gebonden en gemotiveerd te houden vinden we het belangrijk dat ze worden gewaardeerd. Eén van de manieren om vrijwilligers te waarderen is door het uitreiken van waarderingstekens. In dat traject gaat het een een ander veranderen, en om het zo soepel en goed mogelijk te laten verlopen willen we je graag informeren over deze nieuwe waarderingstekens.

Achtergrond

In 2017 is besloten om over te gaan op een nieuw stelsel van waarderingstekens. Het huidige stelsel heeft een aantal tekortkomingen en ook in een enquête bleek dat er in het land behoefte was aan een nieuw stelsel. Dat heeft geleid tot een voorstel van nieuwe waarderingstekens tijdens de landelijke raad in juni 2018. Daarna is nog even tijd genomen om het proces te ontwerpen en op te zetten. Inmiddels weten we dat alles er klaar voor is om de nieuwe waarderingstekens vanaf 2 april ook echt uit te gaan reiken.

De tekens

In de plaats van de huidige drie waarderingstekens, zijn er vier nieuwe waarderingstekens, op volgorde van laag naar hoog:

  • De gouden vos
  • Gouden Oehoe
  • Gouden Edelhert
  • Zilveren wolf

Dit sluit aan bij de internationale waarderingstekens, waar de bronzen wolf het hoogste waarderingsteken is. Daarnaast zijn er ook vier nieuwe tekens die aansluiten bij de huidige andere tekens:

  • Vriendschapsteken als waardering van een vriendschap met een aan scouting verbonden persoon of organisatie die veel betekent voor die organisatie.
  • Maatschappelijke inzet Een lid dat zich heeft ingezet voor (lokale) maatschappelijke kwesties en hierbij initiator is van de activiteit, kan een teken voor maatschappelijke inzet ontvangen. Voor jeugdleden moet er aantoonbaar meer zijn gedaan dan de reguliere activiteiten die al voorkomen in het Scoutingprogramma. Voor alle leden.
  • Bijzondere verdienste Het waarderingsteken wordt uitgereikt aan vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd aan een activiteit of project op (inter)nationaal, (boven)regionaal of lokaal niveau. Voor kaderleden en leiding.
  • Teken van moed als waardering van moedig optreden, voor alle leden.

Nieuw proces

Ook het proces rond het aanvragen van een waarderingsteken is onder de loep genomen en verbeterd. Om te voorkomen dat regio’s waarderingstekens verschillend beoordelen, zijn er interregionale commissies opgezet die waarderingstekens beoordelen. Ook is het formulier gedigitaliseerd en zijn er een aantal aanpassingen in gedaan. Hierbij is gezocht naar een juiste balans tussen voldoende informatie om een goed beeld te krijgen, en de complexiteit van het formulier. In de toekomst zullen er nog stappen worden gemaakt om dit meer te verduidelijken en makkelijker te maken. Voor jou als aanvrager neem je de volgende stappen:

  • Bepaal voor welk waarderingsteken de scout in aanmerking komt
  • Download het relevante formulier van de scouting.nl website
  • Het waarderingsteken kun je uploaden op het formulier van de website van Scouting Nederland. Twijfel je? Stuur het formulier dan naar waarderingstekens@regio-uh.nl
  • De interregionale commissie bepaalt of je aanvraag terecht is en aan de eisen voldoet, en zorgt voor afhandeling. Tijdens het proces word je door de leden op de hoogte gehouden. Afhankelijk van het teken kan een andere commissie de beoordeling doen, maar daar draagt de commissie zorg voor.
  • Wanneer je aanvraag is goedgekeurd, krijg je de URL om het teken in de scoutshop te bestellen
  • Je bestelt het teken zelf in de scoutshop met de code

Vragen?

Op de website van Scouting Nederland vind je meer informatie over de waarderingstekens: https://www.scouting.nl/themas-en-projecten/vrijwilligers/waarderingstekens . Vanuit de regio Utrechtse Heuvelrug is Niels Dimmers het eerste aanspreekpunt voor de waarderingstekens. Niels zit ook in de regionale commissie en houdt nauw contact met de projectorganisatie die het nieuwe stelsel implementeert. Als je vragen of opmerkingen hebt, schroom niet en stuur ze naar Niels: afgevaardigde@regio-uh.nl .